St Franciscus EHBO

In Rotterdam

Sinds 1916

STATUTEN

Naam Zetel : DUUR

 

Artikel 1:

De vereniging draagt de naam EHBO Vereniging "Sint Franciscus".

Zij is gevestigd te Rotterdam en is aangegaan voor onbepaalde tijd.

De vereniging is opgericht op negenentwintig november negentienhonderdzestien.

 

Vereningingsjaar

 

Artikel 2:

Het verenigingsjaar loopt van één januari tot en met eenendertig december.

 

DOEL EN MIDDELEN

 

Artikel 3:

Uit naastenliefde stelt de vereniging zich ten doel te bevorderen al datgene, wat kan leiden tot het voorkomen van ongevallen en het verlenen van verantwoorde geestelijke en lichamelijke eerste hulp bij ongevallen.

 

Artikel 4:

De vereniging tracht haar doel te bereiken door:

  1. het organiseren van cursussen in EHBO en ongevallenpreventie;
  2. het organiseren van voortgezette opleidingen voor gediplomeerde leden.
  3. een doelgerichte propaganda;
  4. het samenwerken met andere verenigingen en Instellingen, die werkzaam zijn op het

            gebied van eerste hulp en/of het voorkomen van ongevallen;

  1. al die wettige middelen, welke tot het gestelde doel dienstig kunnen zijn.

 

LANDELIJKE ORGANISATIE

 

Artikel 5:

De vereniging kan zich als afdeling aansluiten bij een landelijke organisatie, welke het doel van de vereniging, genoemd in artikel 3 van deze statuten, nastreeft.

 

LEDEN

 

Artikel 6:

Leden van de vereniging zijn allen, die zich daartoe hebben aangemeld bij het bestuur en als zodanig door het bestuur zijn toegelaten.

Bij huishoudelijk reglement kunnen bepaalde categorieën leden onderscheiden worden; voor elk van deze categorieën worden de rechten en plichten afzonderlijk vastgesteld.

 

VERPLICHTING LEDEN

 

Artikel 7:

De leden zijn in het algemeen verplicht, zo veel als In hun vermogen ligt, bij te dragen tot het bereiken van de doelstelling van de vereniging.

Alle overige verplichtingen worden geregeld bij huishoudelijk reglement.

 

EINDE LIDMAATSCHAP

 

Artikel 8:

Het lidmaatschap eindigt:

  1. door opzegging van het lid, doch slechts tegen het einde van het verenigingsjaar en

met inachtneming van een termijn van vier weken.

  1. door opzegging namens de vereniging. Deze kan geschieden wanneer een lid zich             niet heeft gehouden aan de vereisten, door de statuten voor het lidmaatschap gesteld, te voldoen, als ook wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet kan worden gevergd het lidmaatschap te laten voortduren.

            De opzegging geschiedt door het bestuur;

  1. door ontzetting, wanneer een lid handelt In strijd met de statuten, reglementen of besluiten van de vereniging, of wanneer hij/zij de vereniging op onredelijke wijze benadeelt.

            De ontzetting geschiedt door het bestuur. Van dit besluit staat beroep open op de

            algemene vergadering;

  1. bij overlijden van het lid.

 

            GELDMIDDELEN

 

Artikel 9:

De geldmiddelen van de vereniging worden verkregen uit contributie, vrijwillige bijdragen, en overige baten.

 

            BESTUUR

 

Artikel 10:

Het bestuur bestaat uit tenminste 3 personen, van wie drie de functies vervullen van respectievelijk voorzitter, secretaris en penningmeester, die het dagelijks bestuur vormen.

De leden van het bestuur worden benoemd en ontslagen door de algemene vergadering.

De voorzitter, secretaris en penningmeester worden afzonderlijk door de algemene vergadering gekozen, terwijl de functies van de overige bestuursleden worden geregeld bij huishoudelijk reglement.

Een vast aantal bestuursleden treedt jaarlijks af volgens een door het bestuur op te maken rooster van aftreden, met dien verstande dat de aftredende bestuursleden terstond herkiesbaar zijn.

Ieder bestuurslid heeft het recht te allen tijde alle vergaderingen en cursussen bij te wonen en maatregelen te treffen In het belang van de vereniging.

 

            VERTEGENWOORDIGING VERENIGING

 

Artikel 11:

Het bestuur vertegenwoordigt de vereniging in en buiten rechte. Voorzitter, secretaris en penningmeester kunnen, indien daartoe door het bestuur gemachtigd, in het kader In enige combinatie van tenminste, twee personen als zodanig optreden. Zij vormen het dagelijks bestuur.

           

            ONDERVERDELING VERENIGING

 

Artikel 12:

De vereniging is onderverdeeld in locaties, die ieder een eigen locatie-manager hebben,

De locatie wordt tevens door een van de bestuursleden bezocht, dit ter ondersteuning van de locatie-manager.

 

Artikel 13:

Er zijn:

  1. bestuursvergaderingen;
  2. b. algemene bestuursvergaderingen;
  3. algemene vergaderingen;

           

De vergaderingen onder a., b., c. worden uitgeschreven door de secretaris van het bestuur, in overleg met het dagelijks bestuur. De algemene vergadering vindt minstens een maal per jaar plaats.

 

            VERPLICHTE VERGADERING

 

Artikel 14:

Op schriftelijk verzoek van minstens tien procent (10%) van de leden is het bestuur verplicht tot het bijeenroepen van een algemene vergadering op een termijn van vier weken.

Indien aan dit verzoek binnen veertien dagen geen gevolg wordt gegeven, kunnen de verzoekers zelf tot die bijeenroeping overgaan op de wijze, waarop het bestuur de algemene vergadering bijeenroept.

 

            BESLUITEN BIJ MEERDERHEID VAN STEMMEN

 

Artikel 15:

Tenzij in deze statuten een gekwalificeerde meerderheid is vereist, worden besluiten ter algemene vergadering genomen met gewone meerderheid van stemmen. Blanco stemmen worden niet meegerekend. In geval de stemmen staken, wordt het voorstel opnieuw in stemming gebracht. Indien de stemmen dan wederom staken, wordt het voorstel geacht te zijn verworpen. Stemming over personen geschiedt schriftelijk; stemming over zaken geschiedt mondeling. De wijze van stemming wordt geregeld bij huishoudelijk reglement      

 

STATUTENWIJZIGING

Artikel 16:

In deze statuten kan geen wijziging worden gebracht, dan door een besluit van de algemene vergadering, waartoe een termijn van een maand is opgeroepen met vermelding, dat aldaar wijziging van de statuten zal worden voorgesteld, terwijl tevens moet worden medegedeeld, waar een afschrift van het daartoe strekkende voorstel ter Inzage ligt.

Zij, die de oproep tot de algemene ledenvergadering ter behandeling van een voorstel tot statutenwijziging hebben gedaan, moeten tenminste vijf dagen voor de vergadering plaatsvindt, dit voorstel, waarin de voorgedragen wijziging woordelijk is opgenomen, op een daartoe geschikte plaats voor de leden ter inzage leggen, tot na de afloop van de dag, waarop de vergadering wordt gehouden.

Het besluit tot wijziging van de statuten moet genomen worden met tenminste twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen.

In afwijking van het voorafgaande kan ook tot statutenwijziging worden besloten in de algemene vergadering, waarin alle leden aanwezig zijn en het besluit met algemene stemmen wordt aangenomen.

 

            ONTBINDING

 

Artikel 17:

Een besluit tot ontbinding van de vereniging kan alleen worden genomen door de algemene vergadering, met inachtneming van de oproeptermijn van een maand, met vermelding, dat aldaar ontbinding van de vereniging zal worden voorgesteld.

Bij ontbinding worden wettelijke bepalingen in acht genomen.

Het eventueel batig saldo zal worden aangewend volgens bij huishoudelijk reglement te stellen regelen.

 

 

Aldus vastgesteld te Rotterdam,31 januari 2017

 

……………………….                                                ………………….

voorzitter                                                                   secretaris